Ľanový chlieb. Malý zázrak prírody.

Ľanový chlieb. Malý zázrak prírody.

Ľanový chlieb má dlhoročnú tradíciu a s veľkým množstvom  pozitívnych účinkov ľanových semienok na ľudský organizmus sa čoraz častejšie objavuje na našich stoloch. Na Hornej Nitre ako prvý začali s výrobou v pekárstve DUKE, z ktorej čerpáme najnovšie poznatky o pečive a zdravej výžive.

Ľanové semienka sú označované ako malý zázrak prírody. Malý kvôli ich rozmerom, ale rozhodne nie kvôli tomu, že ma malý vplyv na náš organizmus. Práve naopak, vplyv na organizmus človeka má ohromný. Ľanové semienka sú najmä skvelým zdrojom vlákniny, lignanov, tuku, bielkovín, vitamínov a minerálov.

Ľanové semienka:

– obsahujú asi 27% vlákniny

– podporujú správne fungovanie tráviacej sústavy

– dosahujú o 75-80% vyššie hodnoty lignanov ako iné druhy rastlín

– lignany sú aj silným antioxidantom

– na každých 100g ľanových semienok pripadá až 25g bielkovín

– sú jedným z najlepších zdrojom esenciálnej mastnej kyseliny alfa linoténovej, ktorá patrí do skupiny omega-3

– majú pozitívne účinky na stavy ako rakovina, mŕtvica, infarkty, vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, bolesť srdca, roztrúsenú sklerózu.

“Proces výroby ľanového chleba prebieha pod prísnym dohľadom, a to od kontroly kvality múky (čo je najdôležitejší faktor pre získanie chrumkavého chleba), teploty vody, teploty cesta, kvality zamiesenia, až po samotné ľanové semienka. Teda všetky a akékoľvek faktory, ktoré ovplyvňujú alebo by mohli ovplyvniť celkový proces výroby ľanového chleba dôsledne sledujeme” hovorí Roman Kerata z Pekárstva DUKE.

“Ľanové semienka si pripravujeme našou jedinečnou receptúrou a spracovaním, čo je najdôležitejším prvkom pre využitie zdraviu prospešných látok, nenapodobiteľnosť a jedinečnosť chuti. Je všeobecné známe, že vrchná vrstva ľanových semienok je príliš tvrdá na to aby ho naše telo dokázalo spracovať. Nami používanou technológiou sa táto vrchná vrstva ľanového semienka naruší, čím zabezpečíme uvoľnenie všetkých zdraviu prospešných látok, minerálok, vitamínov do chleba, bagiet či pečiva.

Odporúčaná denná dávka ľanových semienok pre jednu dospelú osobu je cca 20g. Ľanový chlieb z DUKE je až z neuveriteľných 10% tvorený z ľanových semienok, čo je cca 42g ľanových semienok na jeden ľanový chlieb.

Ľanové semienka – účinky na chudnutie

Aj napriek tomu, že ľanové semienka sú „plné“ tuku, tak tento tuk je zdravý a pomáha telu zbaviť sa všetkých škodlivín. Výrazne podporuje trávenie, vyprázdňovanie a rýchlosť metabolizmu, čo je pri chudnutí jeden z najdôležitejších faktorov zdravého chudnutia. Ľanové semená pri chudnutí určite schvaľujeme.

 

A na záver, nádherné video ako sa vyrába ľanový chlebík :-)

 

Aktuálne články